Постер «Безпечна поведінка»

В умовах військового стану, евакуації та навіть у вже деокупованих містах дуже важливо дотримуватися правил безпечної поведінки. Такі прості речі рятують життя. Пояснити дитині як правильно себе поводити коли лунають вибухи непросто задача, адже в стресовому стані дорослому буває важко зібратися з думками і дібрати потрібні слова. Для дітей, які мають порушення інтелектуального або мовленнєвого розвитку правильні слова і чіткі пояснення вкрай важливі. Адже дитина в стані страху, емоційного перенапруження не завжди здатна сконцентруватися на словах дорослого, не завжди може їх усвідомити через особливості розвитку. Саме для таких стресових, критичних ситуацій і створено постер «Безпечна поведінка».

Тут зібрані чіткі покрокові вказівки дій в різних ситуаціях, коли:

× лунає сирена,

× поруч немає укриття,

× чую постріли або вибухи,

× потрібно евакуюватися.

Даний постер допомагає швидко зорієнтуватися в подальших діях самому дорослому і налаштувати на подальші дії дитину.

Працювати з постером краще поступово – спочатку варто ознайомитися із окремими піктограмами, уважно роздивитися, обговорити деталі, з’ясувати чи розуміє дитина сенс зображеного. Символьні зображення з емоціями і почуттями варто обговорити пригадуючи переживання таких станів у минулому. Так дитині буде легше ідентифікувати власні переживання із зображеннями.

Окремо слід приділити увагу розгляданню ілюстрації. Звернути увагу на зображені емоції, на поведінку героїв. Розглядання ілюстрації допоможе в стресовій ситуації пригадати як потрібно діяти, допоможе ідентифікувати та диференціювати власні емоції.

Постер розроблено спільно командою фахівців з багаторічним практичним досвідом. Над створенням працювали:

Алла Галімурка – ілюстратор

Ганна Усатенко – видавець

Інна Трохлєб – редактор

Жанна Бойчук-Шиманська – експерт, методист

Карина Книш – експерт

Маргарита Чайка – методист

Оксана Кривоногова – експерт

Валентин – редактор