НЕ ПРИХОВУВАТИ, А РОЗПОВІДАТИ ЧЕСНО

Діти прагнуть розуміти, що відбувається навколо. Для них також важливо бути почутими. Тому дорослим варто слухати їх та шукати відповіді на питання спільно, але доступною для малечі мовою.

Чим менші діти, тим менше потрібно деталей. Попри це, конкретика та реальні приклади теж мають бути в розмові. Варто бути чесними, тому можна розповісти про те, що зараз у нашій країні йде війна, хто з ким воює, що ця війна почалася раніше, але з 24 лютого 2022 загарбники здійснили повномасштабне вторгнення і пішли в наступ одразу з декількох напрямків.

Також треба наголосити, що ми захищаємо свою землю та свій народ, а от російські війська є загарбниками, які напали на нашу країну.

Зараз для дітей образ військових ЗСУ має порівнюватися із супергероями. Під час розмови про війну потрібно нагадувати, що “нас захищають сміливі та дуже сильні військові. Вони розумні та завзяті. Вони знають, за що воюють, захищаючи свій народ, домівки та сім’ї. Це дає їм значно більше сил і сміливості, ніж війську нашого ворога”.

Цими словами ми створюємо “інсталяцію надії”, аби діти почувалися захищеними.