Чому ми відчуваємо ніби нічого не встигаємо та що з цим робити?

Прокинулись, вирішили кілька неочікуваних справ, відповіли на листи та повідомлення, а день уже закінчився? Ви відчуваєте, що не зробили нічого важливого, а час ніби пролітає повз вас? 

Якщо вам це знайомо, то причиною може бути як неправильне планування, так і персональне сприйняття часу. У статті розбираємося, чому ми відчуваємо ніби нічого не встигаємо та що з цим робити.

Сучасний ритм життя пришвидшив чимало процесів, на які у минулому людство витрачало у кілька разів більше часу: доставлення пошти, банківські транзакції, приготування їжі, прочитання новин тощо. 

До того ж багато процесів відбуваються паралельно. Це призводить до фрагментації досвіду. Якщо раніше нам доводилося покласти трубку телефону, щоб поговорити з іншою людиною, то сьогодні ми можемо спілкуватися з кількома людьми водночас через соціальні мережі. Велика кількість подразників скорочує фокус уваги, тому дедалі більше процесів можна виконувати «на автоматі». Це може бути корисним, але тоді нам важче свідомо концентруватись та приділяти час конкретним завданням, що потребують тривалої залученості.

Задоволення і відчуття часу

Відчуття фрустрації через те, що час збігає швидко, безпосередньо залежить від того, чи подобається вам ваша поточна робота. День, наповнений захопливою діяльністю, здається менш завантаженим і напруженим, ніж день монотонної та нецікавої роботи. 

Контроль часу та ефективність

Люди часто скаржаться, що не мають часу не лише тому, що вони об’єктивно зайняті, але й тому, що відчувають брак контролю над своїм часом. Наприклад, поширеною проблемою молодих матерів є відчуття ніби вони «більше не належать собі», оскільки доводиться приділяти багато часу дитині. Ситуація ускладнюється тим, що вільний час ще й важко спланувати. 

Якщо ж протягом доби ви маєте багато незапланованих дзвінків або сповіщень, це теж може сформувати подібне відчуття щодо вашого робочого дня та часу в ньому.  

Відчуття браку часу також чітко корелює з ефективністю дій. Принцип Парето, широко відомий як правило 80/20, стверджує, що 80 % наших результатів приходять від 20 % наших зусиль. Хоча співвідношення не завжди чітке, але значна частина наших результатів походить від відносно невеликої частини наших дій.

Однак більшість людей не беруть до уваги цей принцип, плануючи свій день. Завдання з низьким навантаженням створюють ілюзію продуктивності, але насправді мало допомагають у просуванні до наших цілей. Наприклад, впорядковуючи файли чи відповідаючи на нетермінові електронні листи  ми почуваємося зайнятими, але ці справи не сприяють суттєвим змінам.