Як пройти крізь труднощі і зберегти психічне здоров’я.

Стійкість можна розвивати протягом усього життя, у тому числі за допомогою різних практик та інструментів. Тому з часом ви можете навчитись легше проходити через труднощі. Є кілька практичних способів підтримати себе та своє психічне здоров’я, коли ви проживаєте важкий період:

  • Фокусуйтесь на тому, що можете контролювати. Плануйте повсякденні справи та дотримуйтесь плану, приймайте маленькі рішення. 
  • Зменшіть потік новин: у час, коли всі переймаються та обговорюють одну тему, вимикайте телевізор та обмежуйте користування соціальними мережами.
  • Зробіть свій внесок у хороші справи. Знайдіть спосіб допомогти тим, хто цього потребує. Якщо не маєте ресурсу для великої діяльності – сконцентруйтеся на своєму оточенні. Зробіть комплімент другу або принесіть каву для колеги. Це допоможе впоратись із негативом ситуації. 
  • Підтримуйте зв’язок з іншими людьми у вашій громаді чи родині. Під час значних криз підтримка людей, які проживають ту ж ситуацію, допоможе вам впоратись із труднощами. 
  • Дозвольте собі відчувати. Це нормально – бути сумним, розчарованим. Якщо вам це потрібно – дозвольте собі поплакати. Вираження, а не консервація, негативних емоцій дозволить вам почуватися краще. 
  • Облаштуйте комфортне середовище. Оточіть себе речами, які допомагають почуватися добре. Це включає ваші улюблені фільми, смачну їжу чи приємне хобі. 
  • Зменшуйте напругу в тілі. Коли ми у стресі, це часто передається напругою м’язів. Практикуйте дихальні вправи, медитацію на розслаблення або майндфулнес. 

Коли треба звернутися до спеціаліста

Пам’ятайте, що ми не завжди здатні прожити критичну ситуацію без сторонньої допомоги. Якщо заходи самодопомоги не діють, ви не почуваєтесь добре, маєте відчуття, що не можете впоратись із ситуацією – варто подумати про консультацію спеціаліста. 

Обов’язково зверніться до психолога чи психотерапевта, якщо ви постійно перебуваєте у пригніченому або тривожному стані, маєте проблеми зі сном і апетитом, не цікавитесь зазвичай приємними вам речима, якщо у вас виникають думки про самогубство.